Zablude vezane uz rizik od pada u starijoj dobi

 
Zablude vezane uz rizik od pada u starijoj dobi

                           Zablude vezane uz rizik od pada u starijoj dobi

 

Postoje različite zablude vezane uz rizik od padova kod starije populacije, zbog toga je važno razlučiti istinu – pogotovo kad se zna da su padovi glavni uzročnici smrtonosnih i nesmrtonosnih ozljeda osoba treće životne dobi.

 

Padovi su normalna pojava kod starije populacije

Iako svaka treća osoba starija od 65 godina doživi pad svake godine, pad nije nešto što je normalno da se događa kako starimo. Puno toga možete napraviti da smanjite rizik od pada, kao što su vježbe snage i balansa,  uklanjanja potencijalnih opasnosti u svom domu koje bi mogle prouzročiti padove.

 

Rizik od pada smanjit ću ograničavanjem svojih aktivnosti

Naprotiv, ograničavanjem svojih aktivnosti povećat ćete rizik od pada. Zbog toga je fizička aktivnost veoma važna u starijoj dobi, jer jačanjem mišićne muskulature i fleksibilnosti, smanjit ćete rizik od padova i ozljeda.

 

Moj dom je sigurna oaza – tu mi se neće dogoditi pad

Statistike pokazuju da 60% padova se dogodi unutar vlastitog doma. Srećom, mnoge od tipičnih opasnih situacija unutar vašeg doma mogu se ukloniti jednostavno i jeftino.

 

Snaga mišića i fleksibilnost, nakon određene dobi, ne mogu se povratiti

Istina je da kako starimo gubimo mišićnu masu, ali to ne znači da smo je izgubili zauvijek. Svakodnevnim vježbanjem jačamo mišiće i time povećavamo snagu i flekibilnost, a to nam jako utječe na rizik od padova i na brzinu oporavka nakon pada. Povećanjem snage mišića i fleksibilnosti smanjujemo rizik od pada i povećavamo brzinu oporavka ukoliko se pad dogodi.

 

Uzimanje lijekova ne utječe na rizik od pada

Ovisno o osobi i lijeku kojeg uzima postoji mogućnost povećanja rizika od pada. Lijekovi mogu prouzročiti različite nus pojave, kao što su dezorijentiranost i vrtoglavica, koje za poslijedicu povećavaju rizik od pada.

 

Iduće godine ću provjeriti vid

Provjera vida svake godine je važan korak u prevenciji pada. Oni koji imaju slabiji vid imaju dva puta veći rizik od pada te je stoga važno redovito kontrolirati vid i obnavljati dioptrijske naočale.

 

 

Korištenje štapa ili hodalice neće mi pomoći

Iako mnogi mogu misliti da ih štap ili hodalica mogu učiniti ovisnijima, istina je upravo suprotno: štap ili hodalica ustvari održavaju ili poboljšavaju pokretljivost. Savjetujte se sa fizikalnim terapeutom,  prilagodite hodalicu ili štap svojim potrebama i naučite ih pravilno koristiti.

 
Povratak na novosti